Onze wijnen van Martinez - L'ARCO® - Food & Wine

Ga naar de inhoud

Martinez

Martinez Aperitime Orange 16% 1,00 ltr.
Aperitief op basis van Marsala en appelsien
Op voorraad
11,85 €
Toevoegen
Martinez Exito Marsala Vergine 1982 19% 0,50 ltr.
100% Grillo
Beschikbaar op bestelling (+/- 5 werkdagen)
39,60 €
Toevoegen
Martinez Laus Moscato Vino Liquoroso 0,375 ltr.
100% Moscato d'Alessandria.
Beschikbaar op bestelling (+/- 5 werkdagen)
6,15 €
Toevoegen
Martinez Laus Zibibbo Vino Liquoroso 0,375 ltr.
100% Moscato d'Alessandria.
Op voorraad
7,25 €
Toevoegen
Martinez Laus Zibibbo Vino Liquoroso 0,75 ltr.
100% Moscato d'Alessandria.
Op voorraad
11,10 €
Toevoegen
Martinez Marsala alla Mandorla 1,00 ltr.
Aromatische wijn op basis van Marsala Fine DOC (6 maanden in eiken vaten gerijpt) en een infusie en olie van amandelen.
Beschikbaar op bestelling (+/- 5 werkdagen)
7,65 €
Toevoegen
Martinez Marsala all'Uovo 1,00 ltr.
Aromatische wijn op basis van Marsala Fine DOC (6 maanden in eiken vaten gerijpt) en een infusie van eierdooier.
Beschikbaar op bestelling (+/- 5 werkdagen)
10,60 €
Toevoegen
Martinez Marsala Fine Secco 1,00 ltr.
Grillo en Cataratto. 1 jaar in eiken vaten gerijpt.

Ideaal voor in de keuken als basis voor sauzen.
Beschikbaar op bestelling (+/- 5 werkdagen)
9,70 €
Toevoegen
Martinez Marsala Garibaldi Dolce Riserva 5 Anni 0,75 ltr.
Grillo, Inzolia en Damaschino - Zoet
Beschikbaar op bestelling (+/- 5 werkdagen)
8,50 €
Toevoegen
Martinez Marsala Secco Riserva S.O.M. 5 Anni 0,75 ltr.
Grillo en Cataratto - Droog
Beschikbaar op bestelling (+/- 5 werkdagen)
8,50 €
Toevoegen
Martinez Marsala Soleras Secco 10 Anni 0,75 ltr.
Grillo en Cataratto - 10 jaar in kleine Sloveense eiken vaten gerijpt
Beschikbaar op bestelling (+/- 5 werkdagen)
17,80 €
Toevoegen
Martinez Passito di Pantelleria Jemara 0,50 ltr.
100% Moscato d'Alessandria
Beschikbaar op bestelling (+/- 5 werkdagen)
33,95 €
Toevoegen
Martinez (Marsala)
Marsala, ja, wat is dat ook al weer? Een soort sherry-achtige wijn, maar dan van Sicilië? Een wijn die vooral in de keuken wordt gebruikt, maar verder niet zo interessant is? Dat ligt toch wat genuanceerder, maar dat bericht zal niet veel mensen bereiken. Want in het grote aanbod van versterkte wijnen –waar Marsala er een van is- zal deze wijn gemakkelijk verzuipen en niet snel grote bekendheid verwerven. Helaas.

Marsala en Sherry tonen in hun productie enige overeenkomsten –naast belangrijke verschillen. Beide wijnen worden versterkt, dat wil zeggen dat er alcohol wordt toegevoegd, waarmee de houdbaarheid wordt vergroot. Ook speelt in beide gebieden de ligging aan zee een grote rol. Zowel in de wijngaarden als bij de rijping is de koelte van zee en de zeewind van groot belang voor de finesse van de wijnen. Belangrijk verschil is het ontbreken van de flor bij het maken van Marsala. Het laagje schimmel dat op de sherry wordt gevormd geeft met name fino en manzanilla hun typische sherry-smaak en zeer droge karakter.
Wel overeenkomstig is het gebruik van het solera-systeem, waarbij de wijnen ouderen en worden aangevuld met jonge wijn. Op de fles zijn dan ook geen jaartallen te vinden.
Voor Marsala is het vooral van belang zich te ontworstelen aan het goedkope ‘keuken’-imago, om weer serieus genomen te worden. In elk geval zijn er tegenwoordig producenten die daar hard aan werken, zoals die van het kleine huis Martinez, waarvan we de Marsala gaan proeven. En, toegegeven, het zijn bijzondere wijnen. En wat ons betreft: hoe droger, hoe mooier en complexer. De Marsala Superiore Riserva Dolce is mooi breed, met tonen van vanille, koffie en noten, met wat rozijnen. We geven de voorkeur aan de Marsala Superiore Riserva Secco 5 anni. Ook niet helemaal droog, maar door zijn lichte zuren en bitters toch mooi in balans. Heerlijk noten, amandelen en vanille, met wat rozijnen en gedroogde vruchten en een hint van karamel. Hij wordt gemaakt van dé druif voor Marsala, grillo, in combinatie met wat cataratto. Druiven waarvan tegenwoordig overigens ook goede droge wijnen worden gemaakt –bij gebrek aan belangstelling voor Marsala. Wat ons betreft mag daar een einde aan komen....
Wie een stapje verder wil, kan nog de bijzondere wijnen van 10 en 20 jaar oud proberen, die nog droger en zeker complexer zijn, pure verfijning. Heerlijk als droog
aperitief.

Oorsprong:
De traditie wil dat in 1773 een zekere John Woodhouse, een Engelse koopman, de lokale wijn (her)ontdekte en besloot die te verschepen naar Engeland waar deze zeer in de smaak viel. Toch blijkt al uit geschriften van Plinius de Oudere dat de wijn uit Marsala ook door de Oude Romeinen bijzonder gewaardeerd werd. John Woodhouse was zeker niet de eerste die de wijn verscheepte naar het vasteland want uit reisdocumenten blijkt dat tussen 1600 en 1608 onze eigen Pieter Paul Rubens gek was op deze wijn en Marsala meebracht naar Antwerpen!
Nu is het wel zeker dat de typische smaak van de Marsalawijn zoals we die nu kennen door John Woodhouse werd bepaald. Hij besloot immers om brandewijn toe te voegen om zo de wijn beter bestand te maken tegen de lange reis per schip naar Engeland. Deze techniek had hij immers geleerd in Malaga waar hij de wijnproductie had bestudeerd. Toen zijn schip aanmeerde bleken de Britten echt gek op het portdrankje, zodanig zelfs dat hij besloot om zich in Marsala te vestigen en een handel in wijn op touw te zetten. Een handel met Engeland wel te verstaan. Samen met zijn broers kocht hij wijngaarden en wijnhuizen op in de regio rond Marsala en besloten ze de haven uit te bouwen.
Benjamin Ingham vestigde zijn wijnhuis even later in Marsala naast dat van Woodhouse. Hij had een neus voor wijn en handel en introduceerde een reeks verbeteringen in de wijnproductie. Hij zorgde daarnaast ook voor de export naar Australië en Amerika, niet toevallig andere Engelstalige landen. Tot dan toe is het hele verhaal dus in handen van enkele Engelsen. Pas in 1832 besluit de Italiaanse familie Florio uit Bagnara Calabra (Reggio Calabria), eigenaars van een rederij, te investeren in marsalawijn en zij brachten een versie uit die sterk doet denken aan Madeira wijn. Hun succes was zo groot dat ze al snel het wijnhuis Ingham overnamen. Na hen volgden andere families zoals Rallo, Martinez, Arini, Pellegrino, Lombardo en Mirabella.
Producten met dit teken zijn niet op voorraad in onze winkel.
Enkel op speciale bestelling en beschikbaar binnen +/- 5 werkdagen.
(alle prijzen zijn BTW inclusief)
Terug naar de inhoud